Monday, July 20, 2009

HATIKU - KHAS UNTUK INSAN YG MENYAYANGI AKU


Ambil lah hati ini... Nah, ambil la benda ni. Apa ni? Ini adalah hati. Hati aku. Hati kau? Hmm.. kenapa kau sudi kasi kat aku? Sebab kau dah jadik sebahagian dari aku. Kau lebih dari seorang kawan. Terima kasih.... ianya bererti. Aku terlalu menghargainya.

Oh ye ke... tapi maaf. Untuk apa? Sebab, hati tu aku tak beri sepenuhnya. Cuma sebahagian saja... Maksud kau? Aku pernah beri hati aku kat orang lain juga. Dan aku tak pernah beri kesemuanya. Aku takut aku tiada hati untuk diri aku sendiri. Mungkin aku takut, hati itu tidak akan dijaga dengan sebaik-baiknya.

Ianya bukan seperti barangan lain seperti duit, permata dan sebagainya. Hati ini penuh mistik, ada keajaiban yang tersendiri. Mistik? Kelakar bunyinya... Mungkin kelakar.

Tapi itu realitinya. Ia juga berubah mengikut rentak hidup engkau. Rentak perasaan orang yang aku beri. Jika dia betul-betul ikhlas, hati ini akan indah dan bersinar. Tapi, jika dia mempersia-siakannya , hati ini akan malap. Mungkin akan terus mati untuknya. Ianya bukan satu benda yang percuma.

Hati ini diberi hanya kepada insan yang terpilih sahaja. Insan yang istimewa. Dan kau adalah salah seorang daripada mereka, kerana naluri aku terlalu percayakan kau. Aku insan terpilih? Ya, kau yang terpilih.

Hati ini sering bertukar-tukar mengikut perasaan orang yang diberikan. Ianya terlalu sensitif. Tapi ianya cukup kebal dan kental pada musuh aku. "Musuh", mungkin terlalu kejam untuk aku memperkatakan perihal mereka ini. Ianya tak berubah-berubah seperti yang terjadi jika hati ini diberi pada orang yang istimewa.

Hati aku hanya tinggal sebahagian sahaja. Ada orang yang tidak pernah memulangkannya, walaupun aku hanya pinjamkan sekejap. Ada yang pulangkan dengan penuh kelukaan. Ada yang sudi berikan sebahagiaan hatinya pula sebagai ganti. Dan jika kau nak tahu, setiap hati manusia ada nilai yang tersendiri. Setiapnya terlalu mistik!

Cuma satu saja yang kau tak mengerti. Sekali hati itu terluka, kadangkala sukar nak mengubatinya. Ada kalanya, mengambil masa yang lama untuk itu. Dan bila tiba sesuatu yang tidak diingini, mungkin pemilik hati itu akan menyendiri buat seketika... sehingga hatinya pulih seperti sediakala.

Hati yang diberi ini bukan untuk suka-suka. Ianya lahir atas satu kepercayaan. Dari situ, wujudlah kasih sayang. Jika hilang rasa percaya itu, maka sukarlah untuk hati itu kembali indah.

Terima kasih kerana menyayangi aku...

6 comments:

Kish said...

owh... bahagianye kalau ade insan yg syg kita kan? syg dr banyak sudut, syg drpd pelbagai jenis org... syg dr semua jenis makhluk...

erkz, tetibe terase nak ucap terima kasih jugak ... terima kasih utk org2 yg sentiasa syg saya + sokong saya + ade dcc saya selalu ...

ameeza77 said...

hai jiwang karat semua dah, sat lagi meletup laks blog nih hahhaha

x per2, kasik chance :)

Am said...

hahahaha kelakar lak cik kish, mana ada jiwang long, tu kan realiti hidup, cuba along ingat2 kesah lama, jeng jeng jeng tentu tersenyum tak senyum tersenyum kan kan kan. hahaha

ameeza77 said...

we were very practical, selalu jumpa :p mana ader long2 distance nih hahhaha

me n ur BIL to be mcm belangkas, tu ar bila dia datang nak masuk minang ur FIL to be thanked him. tak caya kot, kawen juga anak aku nih hehehheh

amza said...

Hehehe, best gak KC along ni kan, citer sikit along, nak amik teladan nga along :),

berapa lama tu along bekepit baru kawen . :)

Kish said...

amboi~! galaknye cite psl kahwin2~, ngehehehe, nak join sekaki dua boleh?? :D